Wat is je rol als ambtenaar in onze democratische rechtsstaat?
Welke bondgenoten bedien je als ambtenaar en hoe doe je dat goed?
Wat is het verschil tussen macht en gezag? En waarom is het dus belangrijk om de inwoner geen klant te noemen?
Een aantal vragen die ik graag had gehad toen ik zelf nog ambtenaar was, maar die ik gelukkig nu zelf stel aan alle ambtenaren van de Gemeente Midden-Groningen. Namens Stichting Beroepseer ga ik tijdens de training Eigenaarschap & Bondgenootschap met een groep van 15 gemixte ambtenaren een dag lang in gesprek over onderwerpen als trots, gezag, status en psychologische veiligheid.
Belangrijke materie in een tijd waarin het gezag van de ambtenaar onder druk staat, zowel richting de inwoner, als richting de eigen organisatie. Hoe kan je in de huidige maatschappelijke touwtrekwedstrijd de juiste keuzes maken als ambtenaar? Wat is er nodig om de professionele ruimte van de ambtenaar weer te vergroten? Vraagstukken met grote antwoorden, die we in deze training afpellen tot kleine stapjes: Van het mogen uiten van je trots tot het aangaan van een gesprek over wat goed werk eigenlijk is.
Juiste en kritische keuzes kunnen maken in het publiek belang, in plaats van de wethouder uit de wind te houden, een leidinggevende tevreden stellen of een niet gefundeerde uitzondering maken voor een individuele inwoner, dáár gaat het vakmanschap van de ambtenaar over. En het is van groot belang dit bewustzijn in iedere ambtenaar naar boven te halen.
Aan ons als trainers de taak om de dag nuttig te laten zijn voor:
de kraanmachinist 🏗
de griffier 🖋
de beleidsmedewerker 📚
de afvalverwerker 🚛
de consulent gevolgen gaswinning ⛏
en alle anderen.
Juist die combinatie maakt de verhalen levendig en zorgt voor wederzijds begrip en daarmee een stap voorwaarts richting bondgenootschap vanuit vertrouwen.
Moedig van de Gemeente Midden-Groningen om als eerste gemeente in Nederland het aan te durven om alle medewerkers in willekeurige samenstellingen een hele dag hierover in gesprek te laten gaan.
Inmiddels heeft 80% van de medewerkers de training al gevolgd of zich ingeschreven en de ervaringen zijn over het algemeen erg positief: “Fijn om een dag lang met tot nog toe onbekende collega’s in gesprek te kunnen over ons werk”.
Dank aan mijn co-trainers Taco, Maurits, Nynke, Corné, Gerard, Dorien, Thijs.
Ook interesse in gedegen advies en bijbehorende groepscoaching rondom goed werkgever- en werknemerschap? Stuur me een bericht of kijk op
www.beroepseer.nl
de bril van mens
Alle rechten voorbehouden | De bril van mens